sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Sos alb din lapte (Béchamel)

Materia primă: Unt, făină, lapte, sare.
Cantitatea pentru un kilogram:

  • Unt - 150 grame
  • Făină - 150 grame
  • Lapte - 750 grame
  • Sare - 20 grame

Cantitatea pentru 10 kilograme:

  • Unt - 1,250 kilograme
  • Făină - 1,250 kilograme
  • Lapte - 7,500 kilograme
  • Sare - 020 grame

Mod de preparare:
Din cantitatea de unt se topeşte o parte într-o cratiţă. Se adaugă făina, care se căleşte, fără a se rumeni şi apoi se stinge cu lapte fierbinte. Se fierbe timp de 20 de minute la un foc încet, după care se strecoară prin strecurătoare sau moţ, într-o craţiţă sau oală, punându-se deasupra untul proaspăt netopit.
Acest sos se foloseşte la diferite preparate din ouă, peşte sau legume.
Durata maximă pentru păstrarea acestui sos este de 24 de ore la rece.

Din această materie primă rezultă pentru un kilogram:

1. Produs finit
- Sos alb din lapte (Béchamel) - un kilogram

2. Valori nutritive:
- Protide - 4,08
- Lipide - 12,75
- Glucide - 13,03

3. Valori energetice:
- Calorii - 188,98

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu