vineri, 22 noiembrie 2013

Sos alb pentru rumenit (Morney)

Materia primă:  Sos alb din lapte, smântână, unt, cașcaval, ouă, sare.

Cantitatea pentru un kilogram:
  • Sos alb din lapte - 750 grame
  • Smântână - 100 grame
  • Unt - 25 grame
  • Cașcaval - 100 grame
  • Ouă - 150 grame
  • Sare - 15 grame

Cantitatea pentru 10 kilograme:
  • Sos alb din lapte - 7 kilograme
  • Smântână - 1 kilogram
  • Cașcaval - 750 grame
  • Unt - 200 grame
  • Ouă - 1,250 kilograme
  • Sare - 150 grame
Mod de preparare:
În sosul alb din lapte, încălzit, se amestecă smîntînă şi se fierbe într-o cratiţă timp de 10 minute la un foc moale. Se adaugă gălbenuşurile de ouă, mestecîndu-se bine cu un tel, pentru a nu se tăia ouăle sau a se face cocoloaşe. Untul se foloseşte la ungerea vasului pentru gratinat şi la stropitul compoziţiei cînd se scoate din cuptor. Caşcavalul ras se adaugă la compoziţie pe deasupra, cînd aceasta se introduce la cuptor.
Cu acest sos se pregătesc preparate din peşte, legume, paste făinoase, gnochi şi ouă.
Durata maximă de păstrat este de 12 ore la frigider.

Din această materie primă rezultă pentru un kilogram:

1. Produs finit
- Sos alb pentru rumenit - un kilogram

2. Valori nutritive:
- Protide - 6,77
- Lipide - 17,67
- Glucide - 9,51

3. Valori energetice:
- Calorii - 231,31

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu